05.11.2014

Obavještenje za dioničare „Fabrike duhana Sarajevo“ d.d. Sarajevo o isplati dividende

 

Dana 02.09.2014. godine održana je Skupština društva „FABRIKE DUHANA SARAJEVO“ d.d. Sarajevo, na kojoj je donijeta Odluka o usvajanju finansijskih izvještaja i raspodjeli dobiti za 2012. godinu u cilju realizacije Odluke br. SD-04/13 od 22.07.2013. godine o isplati dividende. Društvo će isplatiti dividendu u ukupnom iznosu od 4.485.992,00 KM, odnosno 3,50 KM po dionici prema listi vlasnika vrijednosnih papira Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, dobivenoj iz Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH (RVP-a), na dan donošenja odluke o isplati dividende tj. na dan 22.07.2013. godine.

 

U cilju realizacije odluke o isplati dividende pozivaju se dionočari FDS d.d. Sarajevo, da FDS-u radi ispalete dividende dostave sljedeću dokumentaciju: više >>>

 

 

 

 

29.09.2014

 

 

 

 

 

 

 

Na međunarodnom sajmu „Inter-tabak 2014.“ koji je održan od 19. - 21. 09. 2014. godine u Dortmundu, na kojem je učestvovalo preko 460 izlagača iz 50 zemalja svijeta, uručena su i priznanja za kvalitet proizvoda Fabrike duhana Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizaciji „International Tobacco Tasting Awards“ zlatnom medaljom za kvalitet nagrađeni su proizvodi AurA red premium, Aura gold premium i CODE Blue, a nagrade je u ime Fabrike duhana Sarajevo primio Mustafa Bibić – export manager FDS-a.

 

Ovo je još jedno u nizu priznanja koje proizvodi Fabrike duhana Sarajevo osvajaju na međunarodnim testiranjima kvaliteta, što dodatno potvrđuje da povjerenje koje im poklanja veliki broj potrošača nije slučajno.

26.08.2014

Fabrika duhana Sarajevo d.d. je izvršila korekcije maloprodajnih cijena svojih proizvoda u segmentu cigareta.

 

Korigovane maloprodajne cijene cigareta će se primjenjivati od 01. 09. 2014. godine.

 

Cjenovnik sa korigovanim cijenama možete pogledati na ovom linku

29.07.2014

Na osnovu člana 241, 242 i 245 Zakona o privrednim društvima (Sl.novine F BiH broj 23/99, 45/00, 2/02, 6/02, 29/03 68/05, 91/07, 84/08, 88/08 i 7/09) te odluke Nadzornog odbora Društva o sazivanju XIX Skupštine društva Fabrike duhana Sarajevo d.d., od 17. 07. 2014. godine objavljuje se slijedeće

 

O B A V J E Š T E NJ E

O SAZIVANJU XIX SKUPŠTINE DRUŠTVA FABRIKE DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO

 

Obavještavaju se dioničari Fabrike duhana Sarajevo d.d. da će se XIX Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo održati dana 02. 09. 2014. g. (utorak). Skupština će se održati u Sarajevu u prostorijama Fabrike duhana Sarajevo d.d, Pofalićka broj 5, Sarajevo. Skupština počinje sa radom u 12,00 sati....više>>

09.06.2014

Realizujući jednu od brojnih humanitarnih akcija, u kojoj su uposlenici Fabrike duhana Sarajevo nosili pomoć Domu zdravlja Maglaj, Natron Hayatu, te domaćinstvima pogođenim elementarnim nepogodama u Maglaju i Kosovi, zatekli su stanje iz kojeg je bilo evidentno da je Domu zdravlja Maglaj potrebna hitna donacija u opremi (pogledajte spisak).

 

Jedan vid pomoći uposlenika FDS-a bio je i prilog koji je napravljen u saradnji sa direktoricom dr. Emirom Drnda-Čičelkić, u kojem se jasno vide razmjere katasrofe uništenog Doma zdravlja Maglaj. Prilog možete pogledati ovdje.

 

 

S obzirom da se nalazi na isturenom dijelu prema rijeci Bosni, Dom zdravlja Maglaj je među prvima poplavljen, voda koja je došla do drugog sprata napravila je totalnu štetu, a nekih 50.000 ljudi iz ovog područja je ostalo bez zdravstvene pomoći i zaštite.

 

Za sve koji žele da se pridruže Fabrici duhana Sarajevo u ovoj humanitarnoj akciji, kontakt informacije nadležnih te br. žiro računa Doma zdravlja Maglaj su:

Br. žiro računa JU“Dom zdravlja“ Maglaj:                  Sparkasse bank: 1990460003354842                     PBS banka: 1011450000010005 

e-mail: ju@bih.net.ba         fax: 032/603-219

 

Fabrika duhana Sarajevo će adekvatno odgovoriti i na izazove koji su pred nama, te kao i uvijek pokazati solidarnost i nastaviti pružati ogromnu fizičku, moralnu i materijalnu pomoć.

 

14.04.2014
Edin Mulahasanović u intervjuu za Indikator.ba

14.4.2014 13:12 | Indikator.ba

Kompanije i tržišta

 

Razgovarao: Hajdar ARIFAGIĆ

 

 

Odluka Kantronalnog suda u našu korist trebalo bi da promijeni odnos Vlade Federacije prema našoj kompaniji, izjavio je Edin Mulahasanović u intervjuu za Indikator.ba

Predloženo povećanje akcize na rezane duhane u iznosu 78 KM po kg ne samo da neće polučiti očekivane rezultate, nego će, vrijeme će pokazati, donijeti manje punjenje budžeta smatra Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo.

 

 

U intervjuu za indikator.ba pojašnjava da je osnovni razlog zašto su se potrošači okrenuli upotrebi rezanog duhana taj što njihova kupovna moć ne dozvoljava kupovinu "skupih" cigareta. "Dio njih se opredijelio za kupovinu legalnih duhana, a dobar dio za kupovinu jeftinijih ali nekvalitetnijih i nekontrolisanih duhana iz šverca. Drastičnim povećanjem stope akcize sa sadašnjih prosječnih 25 KM na 78 KM po kg za vrlo kratko vrijeme će "nestati" legalno tržište rezanih duhana a sva potrošnja će se prebaciti na šverc. Nismo optimisti da će odgovarajući državni organi (tržišne inspekcije, UIO , SIPA i dr) kojima je posao da se bore protiv organiziranih kriminalnih aktivnosti kakva jeste nelegalna prodaja duhana poduzeti neophodne mjere. Činjenica da je u 2013. godini na nelegalan način prodato skoro 1.000 tona ovakvih duhana a svjedoci smo da nema nikakvih aktivnosti na suzbijanju istih. To je razlog našeg pesimizma povodom ove izmjene visine akcize na rezane duhane i njenih konačnih efekata".

 

 

- Od početka ove godine u BiH se primjenjuju nove akcize za cigarete. Kakvi su dosadašnji efekti te mjere? Jeste li Vi u FDS zadovoljni?

 

"Sa 1. januarom ove godine desilo se šesto poskupljenje cigareta od stupanja na snagu Zakona o akcizama u 2009. godini. Po zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje na bazi izdatih poreskih markica u periodu 01.07.2009. - 31.12.2013. godine pad legalnog tržišta cigareta je iznosio 40 posto. Glavni razlozi su naglo povećanje cijena cigareta koje su u ovom periodu poskupjele u prosjeku za 2,5 puta (primjera radi popularna "Drina" sa 1,20 na 3,00 KM, a da smo pratili povećanje akcize u punom iznosu danas bi cijena trebala biti 3,60 KM), te smanjena kupovna moć stanovništva usljed evidentne ekonomske krize u BiH. Zbog toga, kada se prave analize danas je generalno veliki uspjeh zadržati tržišnu poziciju ili imati manji pad prodaje od konkurencije jer neminovno dolazi do pada tržišta.

 

Drugi problem leži u činjenici da se zbog navedenih razloga a i ogromne konkurencije na tržištu, svi učesnici odriču i dijela svoje vlastite profitabilnosti, nastojeći formirati konkurentne cijene. Po podacima Odjeljenja za makroekonosmku analizu UIO u posljednje četiri godine, učesnici na duhanskom tržištu BiH su se odrekli 200 miliona KM vlastitie profitabilnosti da bi ostali konkurentni na tržištu ili drugim rječima nismo podizali cijene cigareta koliko nam je povećanje poreza diktiralo). U prvom kvartalu 2014.godine rezultati u ukupnoj prodaji FDS na domaćem tržištu su čak i iznad naših očekivanja i planskih veličina u smislu prodatih kilograma cigareta i rezanih duhana. Nažalost, takvi rezultati ne prate profitabilnost s obzirom na već izrečeni stav da moramo održavati konkurentnost cijena naših proizvoda. No, sve u svemu, uz pojačane izvozne rezultate koji trenutno čine skoro 30 posto naše prodaje svakako možemo biti zadovoljni poslovnim rezultatima u prvom kvartalu ove godine".

 

 

- Kako ocjenjujete trenutno stanje u domaćoj proizvodnji duhana i šta u tom smislu čini FDS?

 

"Zbog situacije na tržištu duhana u BiH (nema nikakvih reakcija organa vlasti u borbi protiv nelegalne trgovine duhanom) sve veći broj individualnih poljoprivrednih proizvođača duhana se okreće crnom tržištu i prodaji istog švercerima koji im nude znatno višu "otkupnu cijenu". Time direktno dovode u vrlo tešku situaciju preduzeća za otkup i obradu duhana koji ih na početku svake sezone kreditiraju sjemenima, rasadom i đubrivom, a na koncu ne dobivaju proizvod za dalju preradu i prodaju ovlaštenim proizvođačima cigareta i duhanskih prerađevina. Zbog toga se i dešava paradoksalna situacija da entitetske vlade daju poticaje za uzgoj duhana i to po hektaru zasađenog duhana a ne po kilogramu predatog u otkupne stanice, čime faktički najveći dio poticaja ode na subvenciju švercu umjesto da bude potpora razvoju poljoprivredne proizvodnje. Naša predviđanja su da ukoliko se ne učine hitne i vrlo oštre mjere na suzbijanju ovakvih pojava, preduzeća za otkup i obradu duhana će biti prisljena da zatvore svoje pogone, a sav uzgojeni duhan će završavati na crnom tržištu".

 

 

- Na bh tržištu od nedavno se pojavio novi strani proizvođač cigareta KT&G. Šta to znači za tržišnu poziciju FDS?

 

"KT&G je renomirani svjetski proizvođač cigareta, a njegov ulazak na tržište BiH će svakako pojačati konkurenciju, mada je tržište BiH dugi niz godina jedno od najotvorenijih tržišta u regionu i šire. Podsjećam na to da je od usvajanja novog Zakona o akcizama BiH, koji je stupio na snagu 1. januara 2009. godine - usljed enormnog povećanja akciza u vrlo kratkom periodu, analogno i PDV-a (sa cca 56% na današnjih 86%) te samim tim i povećanja maloprodajnih cijena cigareta - najvažniji kriterij za odabir branda prilikom kupovine kod potrošača sa umanjenom kupovnom moći jeste cijena. S obzirom na to da su se cijene najvećeg broja cigareta na neki način pozicionirale u rasponu od 3 do 4 KM, situacija na tržištu je takva da kupci ili imaju novac da kupe cigarete ili ako nemaju odlučuju se za kupovinu rezanih duhana, legalno proizvedenih i oporezovanih ili nažalost onih sa crnog tržišta, i pri tome sve manje vode računa o brandovima. No kako je reklamiranje duhanskih proizvoda zabranjeno, veliki je problem prilikom lansiranja novih brandova na tržište i to će svakako otežati ulazak na tržište KT&G. Eventualni uspjeh KT&G na ovom tržištu će ovisiti od sposobnosti pozicioniranja vlastitih brandova a mi iz FDS smo u cjelokupnom poslijeratnom periodu bili izloženi nemilosrdnoj konkurenciji pa imamo iskustva kako se boriti sa istom. Nažalost, i za nas kao i ostale konkurente sve veći problem postaje crno tržište koje iz godine u godinu narasta i koje je prošle godine dostiglo količinu od 1.000 tona, a državni organi zaduženi za suzbijanje nelegalne trgovine (inspekcije, UIO, policijski organi) ne rade ništa na eliminaciji ove protivzakonite pojave koja šteti punjenju državnog budžeta, a nama učesnicima na tržištu svake godine smanjuje tržišni prostor i profitabilnost."

 

 

- Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je donio je presudu u sporu sa Vladom Federacije BiH kojom je Nadzornom odboru Upravi i Vama omogućeno da nastavite obavljati povjerene dužnosti. Praktično propao je još jedan pokušaj Vlade Federacije BiH da nametne novo rukovodstvo. U vezi s ovim koji su sljedeći potezi Nadzornog odbora i Uprave na čijem ste čelu?

 

"Nadzorni Odbor FDS je započeo sa radom još početkom oktobra 2013. godine i donio nekoliko važnih odluka. Pomenute tužbe i prvobitna presuda Opštinskog Suda Sarajevo je na neki način blokirala njegov rad i privremeno stavila van snage odluke NO. Sada nakon ovih presuda i rješenja u našu korist otvara se mogućnost nesmetanog rada NO. Nadamo se u punom sastavu jer dva člana u ime Vlade FBiH iako nesporno izabrani su svo ovo vrijeme odbijali da uzmu učešće u radu NO "solidarišući" se sa trećim neizabranim članom. Time su svakako postupali protivno ZPD i Statutu FDS s obzirom na to da članstvo u NO nije "kolektivni posao" već svaki izabrani kandidat ima istu odgovornost prema dioničarima-vlasnicima obzirom da su ih isti izabrali na Skupštini. Uz to zakon ne poznaje razliku u obavezama između članova izabranih ispred privatnog kapitala i države. Nadam se da će posljednje odluke promijeniti njihov stav i da će pristupiti radu u NO sa ostalim kolegama a sve u cilju dobrog poslovanja FDS"- kazao je Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo u intervjuu za portal Indikator.ba.