05.05.2016

Poštovani Kupci,

početkom mjeseca maja, Fabrika duhana Sarajevo d.d. na tržište Bosne i Hercegovine plasira limitiranu ediciju brenda Aura pod nazivom „AurA Exclusive“

 

Aura Exclusive je proizvod namijenjen potrošačima koji vole luksuz i prestiž. Pušačka svojstva cigareta AurA Exclusive su unaprijeđena i prilagođena Vašim visokim zahtjevima, uz zadržavanje osnovnih karakteristika Aura Gold cigarete, koji je čine prepoznatljivom i prihvaćenom od strane potrošača već dugi niz godina.

 

Želja da zadovoljimo najprobirljivije ukuse potrošača, brižljivo izabrani najbolji domaći i inostrani duhani, stoljetno iskustvo u proizvodnji najkvalitetnijih cigareta, rezultirali su ovim vrhunskim proizvodom u luksuznom pakiranju.

 

 

 

 

29.04.2016

Uposlenici Fabrike duhana Sarajevo dobrovoljno darovali tečnost koja život znači

 

U srijedu 27.04.2016. godine u prostorijama Fabrike duhana Sarajevo, organizovana je tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi i time nastavljena uspješna dugogodišnja saradnja Sindikata Fabrike duhana Sarajevo sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.

 

Svjesni da 0,5l donirane krvi može spasiti bar 3 života, odazvao se veliki broj uposlenika FDSa, te još jednom pokazao svoju humanost i želju da pomognu onima kojima pomoć treba!

 

Bilo je prijavljeno šezdesetak osoba od čega je njih 39 moglo dati krv.

 

Ovom informacijom iz Fabrike duhana Sarajevo poručujemo da obavještavanje javnosti nije cilj samopohvala, već da svojim primjerom pozovemo sve one koji su u prilici da učine isto!
...a ujedno koristimo priliku da svim vrijednim ljudima Bosne i Hercegovine čestitamo 1.maj, Međunarodni praznik rada!

Marketing FDS

 

 

12.03.2016

Na osnovu člana 229 i 230 Zakona o privrednim društvima (Sl.novine F BiH broj 81/15) Nadzorni odbor Društva na sjednici održanoj dana 10.03.2016.g. donio je odluku o sazivanju vanredne Skupštine društva Fabrike duhana Sarajevo d.d., na osnovu čega se objavljuje slijedeće

 

O B A V J E Š T E NJ E

O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA FABRIKE DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO

 

Obavještavaju se dioničari Fabrike duhana Sarajevo d.d. da će se vanredna Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. održati dana 28.03. 2016.g. (ponedeljak)....više>>

29.01.2016

S obzirom na sve učestalije prijave savjesnih građana koje dolaze na našu adresu, a koji prijavljuju da pojedinci neovlašteno vrše usluge „dostave na kućnu adresu“ duhana navodno proizvedenih u Fabrici duhana Sarajevo dd, ponovno izdajemo UPOZORENJE svim potrošačima:

 

Proizvodi Fabrike duhana Sarajevo d.d., proizvedeni po vrhunskim recepturama od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih duhana, originalno upakovani u različite pakovne jedinice distribuiraju se ISKLJUČIVO putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kiosaka / trafika, tržnih centara, benzinskih pumpi, označeni zakonom propisanim akciznim markicama i proizvođačkom deklaracijom. Svaki proizvod koji ne sadrži pomenute elemente nije proizveden u Fabrici duhana Sarajevo i predstavlja krivotvoreni proizvod.

 

Takođe skrećemo pažnju cijenjenim potrošačima da prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a na bilo koji drugi način izvan pomenutih kanala prodaje, je nelegalna i podliježe krivičnoj odgovornosti (član 45 Zakona o duhanu BiH i član 41 Zakona o akcizama BiH, Zakon o zaštiti intelektualne svojine).

 

Dodatno, upozoravamo da su duhani koji se prodaju na nelegalne načine, nekvalitetni, nekontrolisani, nisu propisno tehnološki obrađeni, uz to i tretirani štetnim hemikalijama, te predstavljaju veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju! Na bazi analiza uzoraka «švercovanih duhana» koje smo prikupili na brojnim prodajnim mjestima u BIH, a koje su urađene u akreditiranim laboratorijama za kontrolu duhana u Njemačkoj, sa sigurnošću možemo tvrditi da isti sadrže ostatke teških metala, smrtonosno opasnih pesticida te hemijske supstance koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje konzumenata, a o čemu smo ranije detaljno informisati javnost.

 

Obzirom da prodaja falsificiranih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskog proizvođača kakav je FDS, postaje ozbiljan društveni problem sa karakteristikama organiziranog kriminala, te ponovo apelujemo na sve odgovorne osobe, organe i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične protivzakonite prodaje.

 

U prvom redu očekujemo hitnu intervenciju policijskih organa, Tržišnih i ostalih nadležnih inspekcija, Uprave za indirektno / neizravno oporezivanje, entitetskih Ministarstava zdravlja itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje budžeta BiH.

 

Služba za odnose s javnošću FDS d.d.

Sarajevo, 28.01.2016.

 

01.01.2016

POJAŠNJENJE ZA POTROŠAČE DUHANSKIH PROIZVODA

 

Stupanjem na snagu Zakona o akcizama BiH u julu 2009. godine došlo je do značajnog povećanja maloprodajnih cijena duhanskih proizvoda. I tada smo a i danas tvrdimo da nije bilo potrebe za tako drastičnim povećanjem stopa poreza u kratkom vremenskom periodu uvažavajući tešku ekonomsku situaciju u BiH i realan pad kupovne moći potrošača.

 

Kao društveno odgovorna kompanija koja je uvijek u prvi plan stavljala interese svojih cijenjenih kupaca, uvijek smo vodili računa da u potpunosti ispoštujemo zakonske odredbe u pogledu visine poreza, a da istovremeno ponudimo kupcima kvalitetan proizvod po što je moguće povoljnijoj cijeni.

 

Nažalost, dio javnosti nije dobro informisan o strukturi maloprodajne cijene duhanskih proizvoda, te Vam želimo na slikovit način prikazati istu.

 

 

 

 

 

 

Iz priloženog je jasno vidljivo da porez na proizvode (akciza i PDV) najznačajnije učestvuje u maloprodajoj cijeni proizvoda jer isti kod cigareta iznosi 88%, a kod rezanih duhana više od 84%.

 

Nadamo se da je ovo saopštenje dalo jasniju sliku o tome šta utiče na formiranje visine maloprodajnih cijena duhanskih proizvoda, te da će eliminisati tendenciozne informacije i mišljenje da su proizvođači duhanskih prerađevina "krivci" za visoke cijene istih.

 

Istovremeno, još jednom, izražavamo duboku zahvalnost našim cijenjenim potrošačima uz čiju vjernost Fabrika duhana Sarajevo i dalje zauzima lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.

 

                                                                                                                                                                  Služba za odnose s javnošću FDS d.d.