27.01.2017

Završeni pregovori BAT-a i CID-a oko duhanskog dijela FDS-a:
 


BAT DODATNO ŠIRI POSLOVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI, PROIZVODNJA U SARAJEVU SE NASTAVLJA

 

 

Sarajevo, 26. januar/siječanj 2017.

 

British American Tobacco (BAT) i CID Adriatic Investments GmbH postigli su načelni sporazum o prodaji duhanskog dijela poslovanja Fabrike duhana Sarajevo (FDS), a konačni pravno obvezujući ugovor bit će potpisan u sljedećih nekoliko dana.

 

BAT će od FDS-a preuzeti sve njegove duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). Također, BAT i FDS sklopit će ugovor o nastavku proizvodnje preuzetih brendova FDS-a u Sarajevu.

 

Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će predložen na glasanje dioničarima FDS-a te na odobrenje relevantnim regulatornim tijelima.

 

Očekuje se da će transakcija biti završena tokom prve polovine 2017. godine.

 

CID vjeruje da se postignutim dogovorom osiguravaju znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na ono koje bi kao samostalna kompanija mogao postići. CID će neduhanske dijelove poslovanja FDS-a nastaviti razvijati samostalno.

 

„Dolazak BAT-a Fabrici duhana Sarajevo donosi novu perspektivu, koju bez ovako jakog partnera sigurno ne bismo imali. Jako smo sretni što proizvodnja cigareta ostaje u Sarajevu te što su stručnjaci BAT-a prepoznali vrijednost naših brendova“, izjavio je direktor FDS-a, Edin Mulahasanović.

 

„Veoma nas raduje što dodatno širimo poslovanje u BiH. Tradicija FDS-a i snaga lokalnih brendova, posebno Drine, u kombinaciji s našim internacionalnim iskustvom i znanjem bit će temelj za snažno poslovanje. Poslovati u duhanskoj industriji u BiH vrlo je zahtjevno s obzirom na visok nivo akciza u poređenju sa nivoom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje. U BiH na crno tržište otpada više od 30 posto ukupne potrošnje duhanskih proizvoda zbog čega državni budžet godišnje gubi više od 210 miliona konvertibilnih maraka. Otvoreni smo za saradnju s državom kako bismo pomogli da se ovaj problem ubrzano riješi“, izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

 

O BAT-u...

British American Tobacco (BAT) globalna je kompanija s više od 200 brendova koji se prodaju na više od 200 tržišta. Zapošljava više od 50.000 ljudi u cijelom svijetu, a cigarete koje proizvodi BAT konzumira svaki osmi od ukupno milijardu pušača u svijetu. Pet najvažnijih globalnih brandova BAT-a su Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall i Rothmans.

 

BAT je tržišni lider u 55 zemalja, a u 2015. BAT Grupa ostvarila je ukupni prihod od 13,1 milijardi funti te dobit od gotovo 5 milijardi funti. Uz duhanski biznis, BAT razvija i komercijalizira širok raspon potencijalno manje rizičnih proizvoda koje mogu biti alternativa konvencionalnim cigaretama, poput e-cigareta.

 

 

26.01.2017

Održana vanredna Skupština dioničara FDS d.d.

 

Dana 25.01.2017.g. održana je vanredna Skupština dioničara FDS d.d.

 

Donesena je odluka o razrješenju članova Nadzornog odbora FDS d.d., pojedinačno.

 

Imenovan je novi Nadzorni odbor u sastavu:

1. gosp. Alexander Walther

2. gosp. Markus Philipp Schwimann

3. gosp. Michael Pramberger

4. gosp. Mate Andabaka

5. gosp. Zvonimir Buterin

 

06.01.2017

OBAVJEŠTENJE

O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA
FABRIKE DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO

 

Obavještavaju se dioničari Fabrike duhana Sarajevo d.d. da će se vanredna Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. održati dana 25.01. 2017.g. (srijeda).

Skupština će se održati u Sarajevu u prostorijama Fabrike duhana Sarajevo d.d, Pofalićka broj 5, Sarajevo.

Skupština počinje sa radom u 12,00 sati.

 

Pogledajte više... ovom linku

 

 

24.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

18.11.2016
Obavještenje za dioničare

OBAVJEŠTENJE

o ponudi za preuzimanje dioničarskog društva Fabrike duhana Sarajevo

 

Obavještavaju se dioničari FDS d.d. da je dana 18.11.2016.g. u dnevnim novinama Oslobođenje i Dnevni Avaz objavljena ponuda za preuzimanje dioničarskog društva Fabrike duhana Sarajevo od strane ponuditelja CID Adriatic Investments GmbH.

 

Ponudu objavljena u dnevnim novinama Oslobođenje možete pogledati na ovom linku

 

 

06.10.2016

Na osnovu člana 26. Statuta Udruženja dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. Upravni odbor Udruženja, na sjednici održanoj dana 03.10.2016. g. donio je odluku o sazivanju Skupštine Udruženja dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d., na osnovu čega se objavljuje slijedeće

 

OBAVJEŠTENJE

O SAZIVANJU SKUPŠTINE UDRUŽENJA DIONIČARA FABRIKE DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO

 

Obavještavaju se fizička lica, koja su po osnovu članstva stekli dionice u Udruženju dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, da će se Skupština Udruženja dioničara održati dana 10.10.2016. g. (ponedjeljak).

 

Skupština će se održati u prostorijama Fabrike duhana Sarajevo d.d. Pofalićka broj 5, Sarajevo.

 

Skupština počinje sa radom u 14:00 sati.

 

Dnevni red za Skupštinu Udruženja:

1. Izbor predsjednika Skupštine i imenovanje dva ovjerivača zapisnika

2. Usvajanje finansijskog izvještaja o poslovanju Udruženja dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo zaključno sa danom 30.09.2016. godine

3. Donošenje odluka u vezi budućeg statusa Udruženja dioničara Fabrike duhana Sarajevo d.d.Sarajevo

 

Zapisničar na Skupštini je sekretar Udruženja.

 

UPRAVNI ODBOR
Udruženja dioničara FDS d.d.Sarajevo