23. 05. 2011.

Fondacija FDS u eko akciji na Vlašiću

 

Proteklog vikenda stipendisti Fondacije Fabrike duhana Sarajevo po treći put za redom su uzeli učešće u već tradicionalnoj eko akciji na Vlašiću. Akciju je peti put za redom organiziralo UG Vlašić planet života.

 

Fabrika duhana Sarajevo i Fondacija FDS podržali su globalne ciljeve udruženja „Vlašić planet života“ - uređenje i zaštita prirodnog naslijeđa, obnavljanje zelenih površina, te podizanje ekološke svijesti građana. Stipendisti iz cijele BiH su uzeli učešće u aktivnostima uređenja prostora Babanovca koje su se sastojale od čišćenja zelenih površina, farbanja ranije postavljenih rekreativnih sadržaja, te zatravnjivanja dijela prostora Babanovca.

 

Misija Fabrike duhana Sarajevo putem Fondacije FDS, je da pored materijalne podrške učenicima i studentima iz cijele BiH, kroz ovakve društvenoodgovorne akcije doprinese napretku i razvoju BiH. Ovom prilikom studenti Fondacije FDS uz rad su se bolje upoznali i družili, te svojom voljom, entuzijazmom i radom doprinijeli cjelokupnom projektu “Vlašić - naš biser”.

 

 

16. 09. 2010.

Fondacija FDS donirala knjige lektire i udžbenike
osnovnoj školi u Janji

Kapitalna djela bosansko-hercegovačke i svjetske književnosti, naslovi Branka Ćopića, Hasana Kikića, Ive Andrića, Žila Verna, Christiana Andersena, Danijela Defoa, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Nure Bazdulj-Hubijar, Hamze Hume i drugih, zahvaljujući Fondaciji Fabrike duhana Sarajevo za stipendiranje učenika i studenata upotpunili su biblioteku Osnovne škole "Meša Selimović" u Janji, jednom od najvećih povratničkih naselja u Bosni i Hercegovini, gdje osnovnu školu pohađa nekoliko stotina djece povratnika.

 

Na preporuku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, za donaciju knjiga odabrana je OŠ "Meša Selimović" u Janji. Sa pet podružnih škola u naseljima Modran, Čengić, Glogovac, Čardačine i Novo naselje Janja ovu osnovnu školu pohađa 1205 đaka. Direktorica OŠ "Meša Selimović" Milica Perković te bibliotekarka Marica Batinić izrazile su zadovoljstvo na novom fondu knjiga koji je stavljen na rapolaganje učenicima na početku nove školske godine.

 

Donacija osnovnoj školi u Janji je još jedna u nizu aktivnosti u godini u kojoj je FDS obilježava važan jubilej – 130 godina uspješnog poslovanja i primjer je ostalim preduzećima u BiH kako se uz minimum uloženog vremena i sredstava može odgovorno djelovati u zajednici u kojoj posluju.

 

 

30. 12. 2010.

Stipendisti Fondacije FDS u volonterskoj akciji

 

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama „Oaza“ u ponedjeljak 27.12. je priredilo novogodišnju zabavu za svoje korisnike.

 

Stipendisti Fondacije FDS odazvali su se pozivu Oaze za volontiranje na ovoj zabavi, gdje su se družili sa članovima Oaze i pomagali u organizaciji novogodišnje zabave.

 

Misija Fondacije FDS je da pored materijalne podrške učenicima i studentima iz cijele BiH, kroz ovakve društvenoodgovorne akcije doprinese bosanskohercegovačkom društvu. Ovom prilikom studenti Fondacije FDS su se međusobno družili ali istovremeno pružili pažnju osobama kojima je ona prijeko potrebna.
 

 

25. 04. 2010.

Fondacija FDS u akciji pošumljavanja Vlašića

 

U nedjelju 25. aprila 30 stipendista Fondacije Fabrike duhana Sarajevo i 6 članova Studentske sekcije za organizacijsku psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, priključili su se akciji pošumljavanja Vlašića koju je organiziralo Udruženje građana “Vlašić planet života”, a povodom Dana planete. Sadnjom 1100 sadnica četinara na području Babanovca ostvaren je cilj akcije, a to je uređenje i unapređenje prirodnog naslijeđa u  svrhu priprema za  predstojeću ljetnu sezonu na Vlašiću. Akcija je podržana od strane Kantonalne uprave za šumarstvo i Šumarije Travnik.

 

Fondacija FDS podržala je globalne ciljeve projekta UG „Vlašić planet života“ - uređenje i zaštita prirodnog naslijeđa, obnavljanje zelenih površina, te podizanje ekološke svijesti građana.

 

Ovog vikenda na Vlašiću je zasađeno 1100 sadnica smrče od čega su 450 zasadili stipendisti Fondacije FDS koji su stigli iz Sarajeva, Livna, Stoca, Maglaja, Zenice, Vareša, Travnika, a ostatak vlasnici vikendica i ljubitelji Vlašića. Učesnici akcije sa velikim zanimanjem i pažnjom pratili su instrukcije šumara koju su pokazali pravilan način sadnje. Instrukcije su bile uspješne – 450 sadnica zasađeno je za manje od 3 sata. Ni loše vrijeme nije pokvarilo raspoloženje, jer upravo kišovito vrijeme daje veću šansu da će se sadnice primiti.

 

Misija Fondacije FDS je da pored materijalne podrške učenicima i studentima iz cijele BiH, kroz ovakve društvenoodgovorne akcije doprinese napretku i razvoju BiH. Ovom prilikom studenti Fondacije FDS uz rad su se bolje upoznali i družili, te doprinijeli akciji pošumljavanja za ljepšu i zeleniju BiH.

 

 

26. 05. 2009.

Fondacija FDS se priključila i podržala

eko akciju "Vlašić naš biser"

 

Studenti stipendisti Fondacije FDS su se proteklog vikenda priključili i podržali eko akciju čišćenja, zatravljivanja i uređenja zelenih površina na Babanovcu u organizaciji Udruženja građana „Vlašić Planet života“.
Bilo je preko 150 akcijaša – pored ekipe Fondacije FDS, učešće su uzeli ljubitelji prirode i Vlašića koji su pristigli iz različitih dijelova BIH i Hrvatske - članovi Ski kluba Zenica, društvo iz Rogoznice, forumaši DS Portala, Ski škola Šampion iz Travnika, stara garda sa Vlašića / „vlašićki masoni“, zajedno sa vlasnicima ugostiteljskih i smještajnih objekata i građevinskim poduzetnicima.

Sam projekat „Vlašić naš biser“ se sastoji od niza aktivnosti. U periodu 2009.god., područje realizacije projekta je planinski centar Babanovac, a konkretne planirane aktivnosti projekta su upravo završena akcija čišćenja i uređenja urbanog dijela planinskog centra Babanovac, sa obnavljanjem zelenih površina, markacija sa ekološkim porukama zelene površine u urbanom dijelu planinskog centra Babanovac, markacija i obilježavanje područja zaštićenih zona (područje vodopada Ugrića na rijeci Ugar) sa ekološkim porukama. Sa ovom aktivnošću se planira izvršiti obilježavanje prilaznih puteva ka ovom lokalitetu uz postavljanje drvenih klupa i korpi za smeće u urbanim području planinskog centra Babanovac. Aktivnosti u 2009 god bi bile zaokružene pošumljavanjem jednog područja na Vlašiću u oktobru.

Fondacija FDS je podržala globalne ciljeve projekta UG „Vlašić Planet Života“ - uređenje i zaštita prirodnog nasljeđa, obnavljanje zelenih površina, a naročito podizanje ekološke svijesti građana, svijesti o zaštiti životne okoline.
No, najvažniji cilj je bilo pokrenuti djelovanje Fondacije FDS u duhu djelovanja samog Osnivača – Fabrike duhana Sarajevo.

Očišćena je planirana površina, zatravljeno i više od planiranog – cca 3000 m2, ali što je najznačajnije, ostvaren je zacrtani cilj, studenti stipendisti su se bolje upoznali i družili kako međusobno, tako i sa aktivistima Fondacije FDS (Marketing team Fabrike duhana Sarajevo), a zajednički su otvorili jednu novu dimenziju komunikacije mlađih sa starijima u zajedničkom doprinosu prirodi, životu...

Reakcije su pristigle od svih - srčano mladalački pozitivne i samo djelimično dočaravaju atmosferu i osjećanje cijele ekipe:

Od stipendiste Zane je stigao mail:
„Želim da se zahvalim Fondaciji FDS što ste nam omogućili nezaboravni izlet na Vlašiću koji će ostati u srcima sviju nas.
Ono što je za mene jako bitno, jeste što ste uspjeli spojiti studente iz različitih krajeva naše BiH i pružili nam šansu da se uz rad upoznamo, družimo i zabavljamo, te na taj način stvorili jedan tim koji je uspio da doprinese da se riješi jedan od ekoloških problema koliko toliko.
Jako mi se svidjela organizacija, odnosno sadržaj posla i njegova struktura koja je uključivala kodeks oblačenja i norme ponašanja kao i mnogi drugi društveni faktori.
Meni bar poznati razlozi za pridruživanje timu povezani su sa našim potrebama za očuvanjem, poštovanjem, pripadanjem i postizanjem određenog cilja, tj. da se očuva priroda i razvija naša društvena svijest o ekološkim problemima.“

Od stipendiste Belme je stigao sledeći mail:
„Poštovani, nema riječi kojim bih Vam mogla opisati koliko lijepo i nezaboravno iskustvo ste nam pružili vikendom provedenim na Vlašiću. Moram reći da sam upoznala divne ljude, kako Vas tako i kolege studente stipendiste. Ne mogu reći samo hvala, jer je samo hvala malo za novo iskustvo i nove prijatelje koje sam stekla tokom prethodna dva dana. Još jednom ponavljam da mi je neizmjerno drago da postoji jedna takva firma, takvi ljudi kao sto ste Vi, jer malo je njih koji bi krenuli Vašim stopama i učinili nešto za mlade. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da se ponovo družimo. Veliki pozdrav za Vas i jos jednom veliko Vam hvala.“

I iz FDS teama izdvajamo mail:
„Najiskrenije, bila mi je cast i zadovoljstvo biti dio tako jednog prelijepog projekta.
Stvarno sam uzivala u prelijepom drustvu, prirodi, svemu....
Jedan sigurno nezaboravan vikend. Hvala Vam sto ste nam omogucili tako nesto.“
 
Definitivno, fantastična realizacija postavljanog cilja, ali i obaveza da nastavimo u istom ritmu i sa istom energijom.

Ovo je samo jedan mali dio iz „prve ruke“ i dnevnika prve aktivnosti Fondacije FDS!