O duhanu

 

Pod pojmom duhan  podrazumijeva se biljka, industrijska sirovina i sredstvo za uživanje. Duhanski reprodukcijski ciklus čine cjelinu od primarne proizvodnje duhana do različitih duhanskih proizvoda čije kvalitativne osobine ovise o uspješnosti izvođenja pojedinih faza.

Neki duhan ubrajaju u industrijske biljke (lan, pamuk, soja, šećerna repa), a drugi u skupinu stimulanata (kafa, čaj, kakao).

Riječ "tobacco" potiče od riječi "tobago" ili "tabaco", imena što su ga urođenici Karipskih otoka dali svitku uvijenog duhanskog lišća. Ova se riječ preko španjolskog prenijela u ostale jezike, a latinsko izvedeno ime je tabacum.

Riječ "duhan" je balkanski turcizam arapskog porijekla i znači "dim". To je zeljasta, najčešće jednogodišnja biljka iz familije Solanaceae koja se od ostalih kultiviranih vrsta iz ove porodice (paprika, paradajz, krompir i dr.) razlikuje po tome što joj je vodeći alkaloid nikotin po čemu je i cijeli rod dobio naziv Nicotiana.

U rodu Nicotiana identificirano je oko 70 vrsta ali samo dvije imaju komercijalni značaj: Nicotiana tabacum L. i Nicotiana rustica L (ona je danas potpuno marginalna, nema komercijalni značaj, sem u Rusiji, nekim azijskim državama bivšeg SSSR, te na srednjem istoku i Indijskom potkontinentu).

Nicotiana tabacum potječe iz andskog dijela Južne Amerike, a danas se uzgaja u preko 120 zemalja na svih 5 kontinenata, ukupne proizvodnje od preko 6 miliona tona. To je tropska i suptropska biljka ali se do danas proširila i u umjerenu klimatsku zonu od 56 stepeni sjeverne do 38 stepeni južne geografske širine (od Švedske do Novog Zelanda).
Zahvaljujući dobroj prilagodljivosti na vanjske uvjete Nicotiane tabacum razvijene su brojne sorte i tipovi duhana, raznoliki po biološkim odlikama i upotrebnoj vrijednosti. Površina pod duhanom u svijetu iznosi samo oko promila obradivog zemljišta.

Dva su osnovna oblika uživanja duhana: pušački (cigareta, cigara, lula) i nepušački (žvakanje, šmrkanje).
Svaki od ovih oblika imao je svoj trenutak u svjetskoj povijesti, a danas su dominantne cigarete.

 

Cigara je vjerovatno najstariji oblik uživanja duhana. Ime dolazi od plemena Maya koji su ih prvi pušili i zvali "ciq" ili "sik", što znači izgorljiv.

 

Cigareta je proizvod određene dužine i promjera, izrađen iz rezanog duhana umotanog u papir, a samo ime znači "mala cigara". Prve potiču iz Centralne Amerike gdje je duhan umotavan u kukuruzni list, a od 1874. godine zamjenjuje se papirom.

Cigarete, u ovom obliku kako ih mi danas poznajemo, počele su se proizvoditi 1874. godine u Španjolskoj (Kraljevska tvornica duhana u Sevilji), ali do unazad stotinjak godina i uvođenja prvih strojeva za izradu, bile su skupe i užitak za privilegovane. Razvojem strojeva dolazi do pojeftinjenja cigareta i povećanja potrošnje.

Cigareta je tipičan proizvod industrijske ere XX stoljeća. Svjetska proizvodnja cigareta je 1963. godine bila 2.758 milijardi komada, a 1997. je bila 5.754 milijardi komada, uprkos sve izraženijoj anti-pušačkoj kampanji u svijetu.
Niti jedan drugi gotovi proizvod u svijetu nije dostigao ove brojke. Kada bi se sve ove cigarete spojile kraj na kraj pokrile bi razdaljinu zemlja-mjesec oko 1.150 puta.


Tipovi cigareta koje se uživaju usko su povezani sa drugom pošasti čovječanstva - ratovima. Poslije Krimskog rata (1853.-1856. godine) u Evropi se širi orijentalna cigareta, a poslije Drugog svjetskog rata, u Evropi i cijelom svijetu se šire cigarete tipa American blend.